Helft verbouwers woning gaat aan opstalpolis voorbij

Verbouwen is populair in coronatijd, maar veel huiseigenaren vergeten daarna zo nodig de opstalverzekering aan te passen. Zij lopen daarmee het risico dat de verzekeraar bij schade niet het volledige bedrag uitkeert.


Bijna de helft van de verbouwers heeft na de aanpassing van hun woning niet naar de opstalverzekering gekeken, blijkt uit onderzoek. En dat terwijl voor een derde van waardevermeerdering van de woning juist de reden is voor de verbouwing. Ruim driekwart van de Nederlanders heeft de afgelopen drie jaar hun huis en/of tuin verbouwd. Driekwart daarvan voerde deze klus uit tijdens de coronacrisis. Meer tijd en behoefte aan verandering wakkerde de verbouwingsdrang onder thuiszitters aan. Bij slechts 33% van de Nederlanders was de opstalverzekering na de verbouwing nog passend bij de woning. Vooral Nederlanders met koophuizen doen grote verbouwingen, zoals een nieuwe keuken of een dakkapel. Van deze grote verbouwers heeft 64% de opstalverzekering onder de loep genomen.

Onderverzekering
Er bestaat veel onwetendheid over de waardevermeerdering van woningen. Zowel een kleine als grote verbouwing kan leiden tot een grote stijging in de waarde van je woning. Vergeet je je opstalverzekering aan te passen en verzeker je je daardoor voor een lager bedrag dan de woningwaarde? Dan is dat doorgaans geen probleem. Bij de meeste verzekeraars heb je garantie tegen onderverzekering. Maar wanneer je verbouwd hebt en dit niet hebt doorgegeven aan je verzekeraar kan het zo zijn dat deze garantie komt te vervallen. Bij schade krijg je dan niet het volledige bedrag uitgekeerd.

Ruim een derde van de mensen die hun woning onder handen namen in de afgelopen drie jaar deed dat om waarde toe te voegen aan het huis. Verduurzaming van de woning was voor 22% van de Nederlanders de reden van hun verbouwing.

Bron: Telegraaf
Beeld: iStock

Scroll to Top

Aanmelden nieuwsbrief