Belangrijke informatie voor Fatbikes bezitters

Vanaf heden is het bij onze verzekeraars niet meer mogelijk Fatbikes te verzekeren, in de randstad wordt 90% van de Fatbikes gestolen. Lopende polissen zullen worden stopgezet per vervaldatum, iedereen met een Fatbike verzekering binnen ons kantoor zijn hierover ingelicht.

Negen aanbieders van zogeheten fatbikes hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een dwangsom van 15.000 euro opgelegd gekregen. Die krijgen ze omdat ze e-bikes verkopen die feitelijk bromfietsen zijn, aldus de ILT. De aangeboden fatbikes zijn echter niet voorzien van een typegoedkeuring voor bromfietsen.

Fatbikes zijn elektrisch aangedreven fietsen met dikkere banden die met trapondersteuning harder gaan dan 25 kilometer per uur en een hoger vermogen hebben dan 250 Watt. Daarmee kan de bestuurder zonder te trappen vooruitkomen en hierdoor valt dit voertuig volgens de ILT onder de categorie bromfietsen.

In november vorig jaar kregen 27 aanbieders van fatbikes al een waarschuwing van de ILT. Na die waarschuwing zijn vijftien aanbieders gestopt met het aanbieden van de vervoersmiddelen. De resterende twaalf kregen in april dit jaar een voornemen tot last onder dwangsom. Negen hebben nu dus een dwangsom gekregen; tegen drie aanbieders loopt de procedure nog.

Verkeersveiligheid
,,Het gaat ons ook om de verkeersveiligheid’’, zegt Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT. ,,De veelal jongere gebruikers van zo’n ‘fatbike’ realiseren zich niet dat het geen elektrische fiets is, maar een brommer. En dan zijn rijbewijs, kenteken, helm en WA-verzekering verplicht.’’

De dwangsom wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de verkoop direct wordt gestaakt of om herhaling in de toekomst te voorkomen. Als de verkoop niet stopt kan de ILT een nieuwe last onder dwangsom opleggen. ,,Wij vinden dat de verkopers van dergelijke fietsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen’’, zegt Visser. ,,Ze moeten goede voorlichting geven aan potentiële kopers én voldoen aan wet- en regelgeving.’’

Bestuurders van fatbikes zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm riskeren een boete van opgeteld maximaal 1400 euro als ze op de openbare weg rijden. ,,De politie handhaaft op de regels’’, aldus de ILT.

Scroll naar boven